Η έκθεση της UNICEF προκαλεί σοκ για την υγεία των παιδιών. Τα επίπεδα θνησιμότητας σε ορισμένες ζώνες του κόσμου είναι ενδεικτικά της κακής ποιότητας ζωής.

Βασιζόμενη σε δορυφορικές εικόνες, η έρευνα αυτή δείχνει ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση - η οποία προέρχεται από τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, την καύση απορριμμάτων - ξεπερνά τα όρια που είναι αποδεκτά για την ποιότητα του αέρα, τα οποία έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

  Πως βλέπουν οι νέοι τον σύγχρονο κόσμο; Τι θέλουν να κάνουν για να τον αλλάξουν; Στα δυο αυτά κεντρικά ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση η παγκόσμια έρευνα κοινής γνώμης που διενεργεί σε ετήσια βάση το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στην φετινή έρευνα νέοι έως 35 ετών από ολόκληρο τον κόσμο ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων για την δημόσια έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και την στάση τους στο προσφυγικό.

Θρησκευτική έκφραση

Η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης στην δημόσια σφαίρα έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, κυρίως στην Ευρώπη, με την αμφιλεγόμενη απαγόρευση του μπουρκίνι. Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι απόψεις των νέων από διάφορα μέρη του κόσμου σχετικά με την δημόσια έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και μας επιτρέπει να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

  Ο μεγάλος προμηθευτής της Apple και της Samsung φέρεται να μείωσε στο μισό τους εργάτες σε ένα από τα μεγάλα εργοστάσιά της, προσλαμβάνοντας 60.000 ρομπότ. Η Foxconn, η οποία έχει δεχτεί καταγγελίες για κακομεταχείριση των εργαζομένων μετά από κρούσματα αυτοκτονιών που ήρθαν στο φως, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που στρέφεται στις μηχανές.

  Δραματική αύξηση στις εκτελέσεις βλέπει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή. Τουλάχιστον 1.634 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2015, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία από το 1989.

«Η δραματική αύξηση στις εκτελέσεις που καταγράψαμε το 2015 οφείλεται σε δραματικές αυξήσεις σε τρεις χώρες. Το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία. Μαζί αυτές οι 3 χώρες συγκεντρώνουν το 90% όλων των εκτελέσεων που καταγράφηκαν το 2015, με εξαίρεση την Κίνα», δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Παγκοσμίων Θεμάτων και Ερευνών της Διεθνούς Αμνηστίας, Όντρεϊ Γκράχαν.

Η Κίνα αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο, καθώς εκεί είναι πιθανό να έχουν εκτελεστεί χιλιάδες άνθρωποι, αλλά όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία τα δεδομένα για τη θανατική ποινή αντιμετωπίζονται ως κρατικό μυστικό.

Ο αριθμός των χωρών που διενεργούν εκτελέσεις αυξήθηκε από 22 το 2014, σε 25 το 2015. Τουλάχιστον έξι χώρες που δεν είχαν εκτελέσει κάποιον το 2014 το διέπραξαν το 2015. Μεταξύ αυτών και το Τσαντ, όπου οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. [ Euronews ]

Αναλυτικότερα στο The Press Project.

  Πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην αγορά παράνομων ναρκωτικών κάθε χρόνο, καθιστώντας το εμπόριο μία από τις πιο κερδοφόρε παράνομες δραστηριότητες των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Η κάνναβη παραμένει το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην ευρωπαϊκή αγορά καταλαμβάνοντας το 38% ή 9 δισ. ευρώ συνολικά, με την ηρωίνη και την κοκαΐνη να ακολουθούν. Αυτά αποκαλύπτει έκθεση του ευρωπαϊκού κέντρου για τα ναρκωτικά και τον εθισμό σε αυτά, που παρουσιάστηκε την Τρίτη από την Κομισιόν.

  Άδεια για τη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων έδωσαν οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Επιτρέπουν τη διεξαγωγή πειραμάτων παρέμβασης στο ανθρώπινο DNA, πρακτική που είχε χρησιμοποιηθεί στη Κίνα το περασμένο έτος προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Η Αρχή για την Ανθρώπινη Γονιμότητα και την Εμβρυολογία της Βρετανίας, πάντως, απαγορεύει τα έμβρυα που χρησιμοποιούνται στα πειράματα, να αναπτύσσονται για διάστημα μεγαλύτερο των δυο εβδομάδων. Θα χρησιμοποιηθούν έμβρυα που έχουν «περισσέψει» σε τράπεζες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το 2015 ήταν η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, δηλαδή το 1880. Σ’ αυτό συνετέλεσαν τόσο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και το Ελ Νίνιο.

«Το 2015 θα ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, ακόμη και χωρίς το Ελ Νίνιο. Αλλά επειδή συνέβαινε παράλληλα και αυτό το φαινόμενο, στα τέλη του 2015, οδήγησε την παγκόσμια θερμοκρασία, ακόμη υψηλότερα, από ό,τι ήταν μέχρι τότε» δήλωσε ο επιστήμονας της NASA, Κόμπτον Τάκερ.

  Ξεχάστε τις κούκλες-παιχνίδια όπως τις ξέρατε. Η εταιρεία που κατασκευάζει τις κούκλες Barbie αποφάσισε πως είναι πλέον καιρός να δει τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο και θα κυκλοφορήσει στην αγορά παιχνιδιών κούκλες που θα μοιάζουν με τις πραγματικές κοπέλες που περπατούν στον κόσμο γύρω μας: λίγο πιο γεμάτες, λίγο πιο κοντούλες ή πιο ψηλές από το ιδανικό.

Επίσης, θα είναι και καστανές και μελαχρινές, με λευκό, μαύρο ή μικτό δέρμα, θα μοιάζουν Αφρικανές ή Ασιάτισσες, θα έχουν και καστανά και μαύρα μάτια. Τα μαλλιά τους θα είναι και σγουρά και ίσια, ακόμη και κόκκινα σαν το καρότο. Α, και πλέον δεν φορούν μόνο ψηλά τακούνια.

  Με 81 ψήφους υπέρ και 27 κατά, το Κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το προσφυγικό. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καθυστερήσεις στην επανένωση μελών της ίδιας οικογένειας. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει πως ο νόμος θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προβλέπεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 1350 ευρώ, πλην των αντικειμένων με συναισθηματική αξία, όπως για παράδειγμα οι βέρες. Τα αντικείμενα θα κατάσχονται από την αστυνομία στα σύνορα. Οι αρχές της Δανίας εκτιμούν πως θα υποδεχθούν περίπου 20.000 πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.

  Εάν είσαι μαύρος, στις ΗΠΑ, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να σε πυροβολήσει η αστυνομία. Οι αστυνομικοί, στις ΗΠΑ, με μεγάλη ευκολία, σηκώνουν το όπλο και σκοτώνουν πολίτες. Τα περιστατικά δεν συμβαίνουν μόνο σε συμπλοκές ή σε περιπτώσεις που ο αστυνομικός βρίσκεται σε άμυνα. Στο «στόχαστρο» της αστυνομίας είναι οι αφροαμερικανοί πολίτες. Δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιο στοιχείο, για να πούμε πως οι άοπλοι μαύροι, που δολοφονούνται, δεν έχουν και την καλύτερη δυνατή οικονομική κατάσταση και δεν μένουν και στις πιο «αριστοκρατικές» συνοικίες…

Οι μαύροι άνδρες δεν είναι παραπάνω από 6% του συνολικού πληθυσμού, στις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, όταν πρόκειται για δολοφονία άοπλου από αστυνομικό, τότε το ποσοστό αυξάνεται. Το 40 % των άοπλων που δολοφονήθηκαν, από την αστυνομία, ήταν μαύροι. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ενόπλων που σκότωσαν οι αστυνομικοί ήταν λευκοί. Επίσης, τρεις στους πέντε, που δολοφονήθηκαν, χωρίς να έχουν δείξει πως απειλούν τους αστυνομικούς, ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood