Ξεχάστε τις κούκλες-παιχνίδια όπως τις ξέρατε. Η εταιρεία που κατασκευάζει τις κούκλες Barbie αποφάσισε πως είναι πλέον καιρός να δει τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο και θα κυκλοφορήσει στην αγορά παιχνιδιών κούκλες που θα μοιάζουν με τις πραγματικές κοπέλες που περπατούν στον κόσμο γύρω μας: λίγο πιο γεμάτες, λίγο πιο κοντούλες ή πιο ψηλές από το ιδανικό.

Επίσης, θα είναι και καστανές και μελαχρινές, με λευκό, μαύρο ή μικτό δέρμα, θα μοιάζουν Αφρικανές ή Ασιάτισσες, θα έχουν και καστανά και μαύρα μάτια. Τα μαλλιά τους θα είναι και σγουρά και ίσια, ακόμη και κόκκινα σαν το καρότο. Α, και πλέον δεν φορούν μόνο ψηλά τακούνια.

Βέβαια, όλα αυτά δεν έγιναν έτσι ξαφνικά. Η εταιρεία δεν αποφάσισε από μόνη της να προσαρμοστεί. Αναγκάστηκε. Η διεθνής κατακραυγή για το μοντέλο της πανύψηλης, πανέμορφης, ξανθιάς και γαλανομάτας κούκλας έχει ξεσπάσει χρόνια, καθώς τα εξωπραγματικά πρότυπα που προωθούσε προκαλούσαν προβλήματα στα κορίτσια που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Κυρίως προβλήματα ψυχικής υγείας: νευρική ανορεξία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπερβολική έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση και όχι στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και πολλά άλλα.

Ήρθε και η κρίση στις πωλήσεις και έδωσε τη χαριστική βολή. Μόνο το 2015 η πωλήσεις της κούκλας της εταιρείας Mattel έπεσαν 4%, καθώς τα κορίτσια έχουν στραφεί σε άλλου είδους παιχνίδια, όπως τα τάμπλετ ή άλλα. Η εμπορική επιβίωση είναι ισχυρό κίνητρο και αυτό είναι κάτι. Βέβαια, δεν μπορεί να σπρώξει τα παιδιά προς την καλλιέργεια του μυαλού. Αυτό είναι δουλειά των γονιών και των δασκάλων. [ Εφημερίδα των Συντακτών ]

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood