Η έκθεση της UNICEF προκαλεί σοκ για την υγεία των παιδιών. Τα επίπεδα θνησιμότητας σε ορισμένες ζώνες του κόσμου είναι ενδεικτικά της κακής ποιότητας ζωής.

Βασιζόμενη σε δορυφορικές εικόνες, η έρευνα αυτή δείχνει ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση - η οποία προέρχεται από τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, την καύση απορριμμάτων - ξεπερνά τα όρια που είναι αποδεκτά για την ποιότητα του αέρα, τα οποία έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τα 2 δισεκατομμύρια παιδιά, τα 620 εκατομμύρια ζουν στη νότια Ασία, κυρίως στη νότια Ινδία. Άλλα 450 εκατομμύρια στην ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα, και 520 εκατομμύρια στην Αφρική, ενώ 450 εκατομμύρια στην περιοχή του Ειρηνικού. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι βασικός παράγοντας για τον θάνατο 600.000 παιδιών ετησίως κάτω των πέντε ετών από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτήν.

Σύμφωνα με την μελέτη η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους πνεύμονες, οδηγώντας σε λοιμώξεις του αναπνευστικού απλής έως και πολύ βαριάς μορφής. Ταυτόχρονα όμως συνδέεται και με προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι συντάκτες της έρευνας ερευνούν επίσης τη μόλυνση στο εσωτερικό των σπιτιών, η οποία προέρχεται από τη χρήση ξυλείας και κάρβουνου για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις φτωχές, γεωργικές οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση και η μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών ευθύνονται για αναπνευστικές ασθένειες οι οποίες προκαλούν σχεδόν έναν στους δέκα θανάτους στα παιδιά μικρότερα των πέντε ετών.

Από euronews.gr.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood