Ένα χαρακτηριστικό του καλοκαιριού, τα σμήνη από έντομα, μοιάζει να έχει γίνει ανάμνηση του παρελθόντος. Τα ενοχλητικά κουνούπια, τα τσιμπούρια και οι κατσαρίδες τα καταφέρνουν καλά. Αλλά τα πιο επωφελή ιπτάμενα έντομα, οι μέλισσες, οι πεταλούδες, οι πασχαλίτσες και οι πυγολαμπίδες, μοιάζουν να μειώνονται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι. Στο παρελθόν δεν μετρούσαν συστηματικά τον πληθυσμό των ιπτάμενων εντόμων κι έτσι δεν μπορούν να κάνουν σύγκριση με το σήμερα. Ωστόσο, είναι βέβαιοι ότι στην υφήλιο υπάρχουν λιγότερα έντομα, που είναι ζωτικής σημασίας για το 80% αυτών που τρώμε.

  Ισχύουν οι αστρολογικές προβλέψεις; Στο επεισόδιο αυτό μαθαίνουμε αστρονομία καταρρίπτοντας την αστρολογία. Παρουσιάζονται τα βασικά επιχειρήματα που δείχνουν ότι η αστρολογία δεν είναι δυνατόν να ισχύει και ότι δίκαια θεωρείται  ψευδοεπιστήμη από την επιστημονική κοινότητα. [ Αστρόνιο ]


Σκίτσο: Steve Cutts

  «Ο Homo Hydeous Katanaloticus, όπως αποκαλείς το σύγχρονο άνθρωπο, τι μπορεί να κάνει μέσα στις πόλεις που ζει ώστε να διώξει από πάνω του τον τίτλο;

Έχουμε φτάσει στο υπέρτατο σημείο της ύβρης, νομίζω. Άλωση, ανάλωση, κατανάλωση, βαθμός υπερθετικός. Έννοια χυδαία για να ορίζει πλάσμα φυσικό, πόσο μάλλον τον άνθρωπο. Φτάσαμε στο σημείο να αυτοχαρακτηριζόμαστε δίχως ντροπή καταναλωτές, να γυρνάμε ολημερίς γύρω από τον εαυτό μας προσπαθώντας με κάθε τρόπο να βγάλει λεφτά ο ένας από τον άλλον. Ανοησία και σπατάλη ζωής.

Φτάσαμε στο σημείο να απομυζούμε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής μας το οικοσύστημα δίχως να σκεφτόμαστε καν ότι ίσως και να έχουμε χρέος να αναπληρώσουμε έστω και ένα μικρό ποσοστό από τους πόρους που χρησιμοποιούμε, ώστε να μπορούν να ζήσουν και τα άλλα πλάσματα γύρω μας ή τα τέκνα μας στο μέλλον το άμεσο. Εξ-αφανίζουμε πλάσματα και είδη ζωής από τον πλανήτη καταστρέφοντας τους βιοτόπους τους με την αστική καταναλωτική μας διαβίωση.

  Η ιδέα για ένα βιβλίο που να αφορά την κουλτούρα του πορνό ήρθε στον Κέβιν Σκοτ (Kevin Scott) τη μέρα που η κόρη του αποφάσισε πως έπρεπε απαξάπαντος να αποκτήσει ένα πόνι «Bratz».

Επί μήνες το πεντάχρονο κορίτσι τον παρακαλούσε να της πάρει μία κούκλα Bratz - με τακούνι-στιλέτο, δικτυωτό καλτσόν, μίνι φούστα, και πελώρια κουταβίσια μάτια στο υπερμέγεθες κεφάλι. Αλλά το βλέμμα της κούκλας φαινόταν στον Σκοτ κάπως υπερβολικά σέξι για ένα προνήπιο, κι έτσι αποφάσισαν με τη σύζυγό του να πάρουν στην κόρη τους μία άλλη κούκλα, που ικανοποίησε τη μικρή μια χαρά. Μόνο που λίγους μήνες αργότερα, η Bratz έβγαλε τη σειρά της «Bratz Babyz». «Αν οι κούκλες Bratz έμοιαζαν με εκπορνευόμενες Μπάρμπι, αυτά τα «μωρά» έμοιαζαν επίσης να εκπορνεύονται!», ξεσπάει ο Σκοτ.

  To CNN Greece συνέλεξε και παρουσιάζει εικόνες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σχολιασμένες από τους φωτογράφους που τις τράβηξαν. Φωτογραφική έκθεση: «This is the climate change (Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή)».


Του Soloup

  «Αντί να μιλούν όμως με όρους δημιουργίας περισσότερης ανισότητας, οι διαμορφωτές πολιτικής πάντα προτιμούσαν έναν άλλο όρο που στην πραγματικότητα οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: την ανταγωνιστικότητα.

Η ανταγωνιστικότητα είναι μια ενδιαφέρουσα έννοια και μια ενδιαφέρουσα αρχή πάνω στην οποία μπορεί να στηρίξει κανείς κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς. Όταν βλέπουμε τις καταστάσεις ως «ανταγωνισμούς» υποθέτουμε ότι οι μετέχοντες έχουν ίσες ευκαιρίες στην αρχή. Υποθέτουμε επίσης ότι προσπαθούν για τη μέγιστη ανισότητα στο τέλος. Το να απαιτούμε την «ανταγωνιστικότητα» σημαίνει να απαιτούμε οι άνθρωποι να αποδεικνύουν την αξία τους ο ένας σε σχέση με τον άλλο.


(πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση)

  Οι γλωσσολόγοι όταν αναφέρονται στην ιστορική σχέση μεταξύ των γλωσσών και προσπαθώντας να κάνουν τους λιγότερο γνώστες του θέματος να κατανοήσουν την προέλευση και τις συγγένειες μεταξύ αυτών, μας παραπέμπουν στην εικόνα ενός δέντρου.

Ενός δέντρου που αποτελείται φυσικά από ρίζες, κορμό και από πολλά κλαδιά και παρακλάδια μικρά και μεγάλα. Κάπως έτσι αναπαρίστανται οι οικογένειες γλωσσών βάσει της δομικής και λεξιλογικής τους συγγένειας όπως έχουν αναλυθεί από γλωσσολόγους.

  Με την έλευση του φθινοπώρου τα σχολεία ανοίγουν και μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει. Ο Αριστοτέλης έλεγε: «τῆς παιδείας (φασίν) τήν μὲν ρίζαν πικράν τούς δέ καρπούς γλυκεῖς». Της παιδείας (λένε) (ότι είναι) πικρές οι ρίζες αλλά οι καρποί γλυκείς.

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο για κάποιους είναι μια αγωνιώδης συνάντηση, για άλλους μια ανακούφιση και για κάποιους αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα στην τάξη ασταμάτητα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αν και η Ευρώπη είναι ένα μωσαϊκό από διαφορετικές κουλτούρες, παραδόσεις και γλώσσες, η διάρκεια του σχολικού έτους είναι παρόμοια, με μερικές εντυπωσιακές εξαιρέσεις.

  Από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, διαβάζω πολλές απόψεις για την μαντίλα και τη θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι ειδικός, αλλά τυχαίνει να έχω εργαστεί και ζήσει ένα μεγάλο διάστημα σε αραβική χώρα, να έχω επισκεφθεί αρκετές ακόμα και να έχω έναν ευρύ κύκλο φίλων αραβικής καταγωγής.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω τι πιστεύω για τη μαντίλα. Θεωρώ ότι είναι απόφαση της γυναίκας αν θα τη φορέσει και κανενός εξωτερικού παρατηρητή. Θα πει κάποιος ότι συχνά της επιβάλλεται και δεν είναι επιλογή. Όντως υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία δεν ισχύει και σε κάθε περίπτωση η ελευθερία της επιλογής διαφέρει από χώρα σε χώρα.

  Ο Αιθίοπας ολυμπιονίκης μαραθονοδρόμος, Φεγίσα Λιλέσα, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ρίο, τερμάτισε την κούρσα του υψώνοντας τα χέρια του και σχηματίζοντας ένα Χ, κάνοντας δηλαδή την συμβολική κίνηση της φυλής του, των Ορόμο, κίνηση με την οποία διαμαρτύρονται για τα βασανιστήρια και τις εκκαθαρίσεις που υφίστανται από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Οι κάμερες ήταν όλες καρφωμένες πάνω του και έτσι η εικόνα του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμα τη επιστροφή του στη χώρα του, να διωχθεί ποινικά, να βασανιστεί και να εκτελεστεί, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood