Γιάννης Αντωνόπουλος

  Ένας χάρτης με τις καταγεγραμμένες ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ για δήθεν εγκλήματα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στο Google. Ο χάρτης περιλαμβάνει το αναφερόμενο περιστατικό που τελικά δεν συνέβη ποτέ, το σημείο όπου φερόταν να έχει γίνει, καθώς και την αποδόμηση της είδησης, είτε με μεταγενέστερο δημοσίευμα είτε μέσω της ιστοσελίδας για τα Ελληνικά Hoaxes. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 20 τέτοια δημοσιεύματα.

Στις «ειδήσεις» του χάρτη περιλαμβάνονται περιστατικά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όπως το θέμα για «το κοριτσάκι που βιάστηκε στην Ειδομένη» και «η παρουσιάστρια της ΕΡΤ που φόρεσε μαντίλα», αλλά και αναρτήσεις ακροδεξιών και εθνικιστικών ιστοσελίδων που αναπαράγονται στο διαδίκτυο.

Παρόμοιος χάρτης είχε δημιουργηθεί και στη Γερμανία με πάνω από 187 περιστατικά, στα οποία Γερμανικά ΜΜΕ ψευδώς ισχυρίστηκαν πως μετανάστες/πρόσφυγες εγκλημάτησαν ή παρανόμησαν. Η εφαρμογή ονομάζεται Hoaxmap και αποτέλεσε την αφορμή για τον ανάλογο ελληνικό χάρτη που ονομάζεται Hoaxmap Greece. Ο χάρτης δημιουργήθηκε από τη σελίδα του Facebook Refugees Mythbusters GR, που ασχολείται με την κατάρριψη τέτοιων μύθων, οι οποίοι όμως βρίσκουν σημαντική κι επικίνδυνη αποδοχή. [ The Press Project ]

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood