Εικόνα: Plasticobilism

Fidel Alejandro Castro Ruz (13 Αυγούστου 1926 - 25 Νοεμβρίου 2016)

  «Femida» στα αζερμπαϊτζανικά σημαίνει «Θέμις», δηλαδή το πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας που συμβολίζει την απονομή δικαιοσύνης. Ακολουθούν 14 δημιουργίες του Αζερμπαϊτζανού καρτουνίστα, Gunduz Agayev, που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της Δικαιοσύνης σε διάφορες χώρες και μέρη του κόσμου…


Σκίτσο: Γιάννης Αντωνόπουλος

  Επί της ουσίας το δίλημμα Τραμπ-Χίλαρι ήταν πλαστό, καθώς το ποιος θα ηγείται δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία για τον μέσο εργάτη, καθώς και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για νίκες της οικονομικής ελίτ του 1%.

Η νίκη Τραμπ έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, όμως, καθώς σήμανε και την απόλυτη ταπείνωση των μεγάλων μιντιακών συγκροτημάτων που έκαναν εμφανή προπαγάνδα υπέρ της Χίλαρι, θεώρησαν a priori κάθε υποστηρικτή του Τραμπ ως αμόρφωτο, σεξιστή, ρατσιστή βλάκα (με άλλα λόγια αυτό που τόσο υποτιμητικά αποκαλούν «white trash»), ενώ κατάπιναν αμάσητη κάθε πολεμοχαρή δήλωση της Χίλαρι.

  Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να γιορτάσουν τις διακοπές τους. Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια επιπλέον ομάδα: πολλοί Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες έφτασαν από την Τουρκία με φουσκωτές βάρκες καθώς εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κινηματογραφιστές Philip Brink και Marieke van der Velden έστησαν ένα σκηνικό όπου τους κάλεσαν για να γνωριστούν μεταξύ τους. Καθισμένοι σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή με θέα τη θάλασσα Σύριοι και Ευρωπαίοι μίλησαν για την πατρίδα, τη δουλειά, τον πόλεμο, το γάμο, τα αυτοκίνητα και τα κατοικίδια. Ακούστε τις συζητήσεις τους σ’ αυτό το 23-λεπτό ντοκιμαντέρ. [ The Island of all Together ]

   (…) «Η προπαγάνδα επιφέρει την μόλυνση της ανθρώπινης ψυχής, που είναι χειρότερη από την καταστροφή του σώματος». (Λόρδος Ponsonby, 1926)

O όρος «προπαγάνδα» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Καθολική εκκλησία το 1622, όταν αποφασίστηκε η οργάνωση μιας εκστρατείας ενημέρωσης και διάδοσης των ιδεών του καθολικισμού (Congregadio de propaganda fide) για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι αποδυνάμωσης του κύρους και της ισχύος, που εγκυμονούσε η διαδικασία ανασυγκρότησής της.

Οι ορισμοί της προπαγάνδας, στο βαθύ πέρασμα του χρόνου που ακολούθησε ως τις μέρες μας, διαφοροποιήθηκαν, καθώς σε διαφορετικές περιόδους η αρχικά ουδέτερη προσέγγιση του όρου έδωσε την θέση της στην πλήρως αρνητική αντιμετώπιση της άσκησής της. Συγκεκριμένα η ταύτιση του όρου με την εξαπάτηση, - και όχι πλέον με μια διαδικασία πλοκής, γέννησης και επικοινωνίας ιδεών -, επήλθε στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα από το 1920. Είχε προηγηθεί η πρώτη παγκόσμια ανθρωποσφαγή κατά την διάρκεια της οποίας, αλλά και στο άμεσο διάστημα που προηγήθηκε αυτής, καταγράφηκε η ευρεία χρήση ψευδών και αναληθών πληροφοριών με στόχο την χειραγώγηση μεγάλων και διαφορετικών πληθυσμών.

Είναι αλήθεια ότι η προπαγάνδα πρώτα απ' όλα στηρίζεται στην κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση συμβόλων με στόχο την εξαπάτηση και τελικά την χειραγώγηση εκείνων στους οποίους υποβάλλεται, σε εκείνους στους οποίους διεγείρεται το συναίσθημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμερίζεται εντελώς η λογική τους, αλλά και οι προηγούμενες ιδέες που ενστερνίζονταν.

Τα σύμβολα (υλική υπόσταση κατά κάποιον τρόπο μιας ιδέας) οπτικά ή ακουστικά, χειρονομίες ή γραφικές απεικονίσεις, λάβαρα ή κτίσματα, ακόμη και επέτειοι γεγονότων, έρχονται να συμπυκνώσουν μια ή περισσότερες ιδέες που υποβάλλονται σ' ένα πλήθος ανθρώπων που μαζοποιούνται. Η κατασκευή της εικόνας ενός μυθοποιημένου ηγέτη έρχεται να ενισχύσει όλα τα προηγούμενα. Ο τόνος της φωνής του έρχεται να μιμηθεί και σε κάθε περίπτωση να συνεπάρει τις μάζες, να θυμίσει το παρελθόν, με την μυσταγωγία να φθάνει στα ύψη λόγω της μουσικής υπόκρουσης, του φωτισμού και του χώρου που επιλέγεται.

Έχει παρατηρηθεί, ακόμη, ότι η ένταση της προπαγάνδας εκ μέρους ενός καθεστώτος, καθώς και η συστηματική της χρήση διακρίνονται από μια περιστασιακή άσκηση σε «κρίσιμες στιγμές», αφού στη πρώτη περίπτωση τα επιθυμητά για την εξουσία αφορούν τον δραστικότερο και μονιμότερο έλεγχο της σκέψης και της συμπεριφοράς.

Ο Δρ Γιόσεφ Γκαίμπελς υπουργός προπαγάνδας της χιτλερικής Γερμανίας είχε ισχυριστεί ότι «αν θέλουμε μια ιδέα να διεισδύσει στις μάζες, πρέπει να την επαναλαμβάνουμε συνεχώς και πάντα. Η προπαγάνδα δεν γνωρίζει περιορισμούς στην ικανότητα προσαρμογής της», ενώ είχε υποστηρίξει, επίσης, ότι «ακόμα και η πιο ευφυής προπαγανδιστική τεχνική δεν θα φέρει αποτέλεσμα εκτός αν μια ουσιώδης αρχή βρίσκεται συνεχώς στο μυαλό - (η προπαγάνδα) πρέπει να περιορίζεται σε ορισμένα σημεία μόνο και να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά».

Ένας σημαντικός στόχος της προπαγάνδας των κάθε τύπου καθεστώτων, αφορά την απόσπαση συναίνεσης εκ μέρους πλήθους ανθρώπων, που ακινητοποιούνται απέναντι στην εξουσία, δίχως να είναι απαραίτητο να ασκηθεί άμεση βία ενάντιά τους. Ενίοτε η προπαγάνδα δεν στοχεύει αποκλειστικά στην δραστική αλλαγή της άποψης πλήθους ανθρώπων, αλλά και στην διατήρηση της υπάρχουσας τάσης και την αποφυγή εκδήλωσης συγκεκριμένων πράξεων αντιθετικών ή ανταγωνιστικών σε αυτήν.

Ο Edward Bernays, ανιψιός του Φρόυντ έγραφε στο περιβόητο έργο του «Propaganda» (1928) μεταξύ άλλων: «Ο έξυπνος και συνειδητός χειρισμός της οργανωμένης γνώμης των μαζών είναι σημαντικό στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτός που είναι σε θέση να καθοδηγεί αυτό τον αθέατο μηχανισμό της κοινωνίας συνιστά μια αόρατη κυβέρνηση, που αποτελεί την πραγματική δύναμη που κυβερνά ολόκληρη τη χώρα». Ο Bernays, που επηρέασε καταλυτικά πλήθος επιγόνων του (συμβούλους κομμάτων, κυβερνήσεων, πολυεθνικών κ.α.), πέτυχε να υποβάλλει στους καταναλωτές-πελάτες των εταιριών που τον προσλάμβαναν, μια Ψευδαίσθηση Ταυτότητας.

Τους έπεισε πως καταναλώνοντας μπορούν να υπάρξουν ως ανεξάρτητες προσωπικότητες, διαφοροποιημένες από τη μάζα. Ο Bernays, που υπήρξε «άξιος» μελετητής των έργων του θείου του, αξιοποιώντας τις ιδέες του Φρόυντ γύρω από τις βαθύτερες ανθρώπινες επιθυμίες και τα όνειρα κατάφερε να τα τυλίξει σε ελκυστικά πακέτα και να τα ρίξει στην αγορά για λογαριασμό των εταιριών-πελατών του. Ο Bernays λάνσαρε την ιδέα πως οι εταιρείες μπορούσαν να πουλούν όχι μόνο όσα χρειάζονται οι άνθρωποι, αλλά το οποιοδήποτε προϊόν - ή ιδέα -, αρκεί να πιέσουν τα κατάλληλα ψυχολογικά κουμπιά.

Μ' άλλα λόγια προχώρησε στην κωδικοποίηση της παρουσίασης ενός αντικειμένου με τρόπο, που να αγγίζει βαθύτερες επιθυμίες κατασκευασμένες ή μη, και στην εκμετάλλευση βαθύτερων φόβων του καταναλωτή, συνδέοντας μέσα του το προϊόν με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς. Η καθημερινή επανάληψη μιας διαφήμισης στην συνέχεια ισχυροποιεί αυτή την σύνδεση και την σταθεροποιεί…

Η προπαγάνδα πολλές φορές δεν χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ψεύδος και τις «υπερβολές», αλλά και μικρές δόσεις «αλήθειας» ή διαφόρου είδους «αλήθειες», που εναλλάσσονται και αλληλοδιαδέχονται μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις ανακριβειών με αποτέλεσμα η σύγχυση να επιτυγχάνεται σε τέτοιο βαθμό που να παραλύει κυριολεκτικά η σκέψη, να εμποδίζεται ή να καθυστερεί σημαντικά η δυνατότητα λήψης αποφάσεως. Ο Τζώρτζ Όργουελ έγραφε σχετικά στο «1984»: «Αληθινή δύναμη δεν είναι η δύναμη πάνω στα πράγματα, αλλά πάνω στους ανθρώπους. Δύναμη είναι το να κομματιάζεις το ανθρώπινο μυαλό και να το ξανασυναρμολογείς δίνοντάς του το σχήμα που επιθυμείς».

Η προπαγάνδα αναπαράγει τις εξουσιαστικές σχέσεις, καθώς μετατρέπει τον απλό υποστηρικτή σε οπαδό του καθεστώτος, καθώς μπολιάζει τον οπαδό συνεχώς με όλο και μεγαλύτερο φανατισμό όχι για να τον καταστήσει απλό χειροκροτητή του καθεστώτος, αλλά για να τον ετοιμάσει να ασκήσει και ο ίδιος άμεση ή έμμεση βία στους διαφωνούντες. (…)

Από anarchypress.gr.

Εκλογές, λοιπόν. Το όπλο ή το όπιο του λαού;
Μερικές ακόμη σκιτσοπροσπάθειες για να απαντηθεί το ερώτημα…

Δημήτρης Γεωργοπάλης

  «Λίστα Λαγκάρντ», καταθέσεις στην Ελβετία, έρευνα για εμβάσματα που «έφυγαν» από την Ελλάδα. Για να καταλήξουμε πού; Στο - ανά τον κόσμο - συμπέρασμα ότι όσα από αυτά «πέταξαν» νόμιμα, τότε «πέταξαν» και... ηθικά.

Όπως: α) τα 20 τρισ. δολάρια, τα κατατεθειμένα σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους στους «φορο-παραδείσους» (περιοδικό «Forbs»),
β) «το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου (που) διατηρείται σε φορολογικούς παραδείσους, όπου πραγματοποιείται το 80% των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών» («Guardian»),
γ) τα 21 τρισ. δολάρια, όσο δηλαδή το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μαζί, που κρύβονται σε «μυστικούς», τάχα, «φορολογικούς παραδείσους» (μελέτη του οργανισμού «Tax Justice Network»),
δ) οι καταθέσεις τουλάχιστον 12,1 τρισ. δολαρίων που έχουν φυγαδεύσει σε «εξωχώριους» λογαριασμούς από καθ' όλα νόμιμες και ευυπόληπτες τράπεζες όπως οι «Cr. Suisse», «UBS», «Goldman Sachs»,
ε) τα 9 τρισ. ευρώ που βρίσκονται παρκαρισμένα σε «παραδείσους» που σχετίζονται με την Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και η Μάλτα (έκθεση «Oxfam»).

Πώς λέγεται αυτή η... νομιμότητα; Λίγο καιρό πριν, όταν η «Google» κατηγορήθηκε για τους (μη) φόρους που πληρώνει, ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Σμιντ απάντησε: «Είμαι πολύ περήφανος για τη φορολογική δομή που έχουμε δημιουργήσει. Το κάναμε με βάση τα κίνητρα που προσφέρουν οι κυβερνήσεις. Αυτό λέγεται καπιταλισμός. Είμαστε περήφανοι καπιταλιστές ...». Και πρόσθεσε: «Αυτό που λέτε εσείς φοροδιαφυγή εγώ το λέω καπιταλισμό και είμαι υπερήφανος γι' αυτόν».

Από Βαθύ Κόκκινο.

  «Μια αποκτηνωμένη κοινωνία θα συνεχίσει να απολαμβάνει την ανοχή της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» και όλοι οι φιλελέδες του twitter, που περνούν το χρόνο τους καταδικάζοντας τη βία από όπου και αν προέρχεται, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτό το λουτρό αίματος.

Ίσως γιατί ο Παλαιστινιακός λαός αποτελεί το σημαντικότερο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Θα συνεχίσει να τους τρομάζει και να τους εξοργίζει, θυμίζοντας τους ότι μερικά γαλατικά χωριά δεν πεθαίνουν ποτέ. Έχουν το περίσσευμα αξιοπρέπειας που λείπει από τους αντιπάλους τους». [ Άρης Χατζηστεφάνου ]

  1. Όταν ένα κράτος μετατρέπεται σε κράτος-ολετήρα, κάνει ό,τι μπορεί για να σου γίνει συνολικά και αμετάκλητα απεχθές. Θέλει τότε κουράγιο να επιμένεις να σκέφτεσαι τους λιγοστούς διανοουμένους του που μιλάνε για ειρήνη και τους εύψυχους εφέδρους του που αρνούνται να καταταγούν. Θέλει κουράγιο να μην το αφήσεις να τα καταφέρει να σου γίνει συνολικά απεχθές.

2. Οι Εβραίοι δεν είναι το Ισραήλ, το Ισραήλ δεν είναι ο Νετανιάχου. Αυτό όμως πρέπει και να αποδεικνύεται διαρκώς. Δεν είναι έτσι επειδή το βρήκαμε γραμμένο σε τίποτα άγιες πλάκες στο βουνό.

3. Η Γάζα δεν είναι το Ολοκαύτωμα του σήμερα, όπως κάποιοι λένε με ευκολία. Η Γάζα είναι η Γάζα. Όποιος μου κουνάει το δάχτυλο επικαλούμενος το Ολοκαύτωμα, για να μη μιλώ για το τεράστιο έγκλημα στη Γάζα, μου είναι εξίσου απεχθής με όποιον βρίσκει αφορμή τη Γάζα για να δικαιολογήσει αναδρομικά το Ολοκαύτωμα.

4. Η «ανήσυχη διεθνής κοινότητα» είναι μια αφόρητη κοινότοπη μπούρδα.

Από antiphono.wordpress.com.

  Με αφορμή την απονομή του βραβείου Pulitzer στις εφημερίδες «Guardian» και «Washington Post», για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων τηλεπικοινωνιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορα της υπηρεσίας, αναδημοσιεύουμε ένα σχετικό άρθρο της Μαργαρίτας Βεργολιά, για το «Fortune Greece».

  Είχαν τα «κότσια» να βγουν δημόσια και να καταγγείλουν ένοχα μυστικά κρατών και κυβερνήσεων. Εξ' ου και οι αποκαλύψεις τους προκάλεσαν ή συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προκαλούν ισχυρούς κραδασμούς στην εγχώρια ή και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Σε κάθε περίπτωση, καθένας από αυτούς αποτελεί μία ηχηρή φωνή αφύπνισης της κοινής γνώμης… Αυτοί είναι οι πιο διάσημοι whistleblowers.

Έντουαρντ Σνόουντεν: «Ξέρω ότι θα υποφέρω για τις πράξεις μου, αλλά θα είμαι ικανοποιημένος αν αποκαλυφθούν έστω και για μια στιγμή οι εκτελεστικές δυνάμεις, οι μυστικοί νόμοι και η ανισότητα με την οποία κυβερνάται αυτός ο κόσμος», στην εφημερίδα Guardian.

Απασχόληση κατά τη διαρροή: Υπάλληλος στον αμυντικό εργολάβο Μπουζ Άλεν Χάμιλτον, πρώην τεχνικός αναλυτής στη CIA.

Ψευδώνυμο: Verax, που στα λατινικά σημαίνει «αυτός που λέει την αλήθεια».

Η αποκάλυψη: Στα 29 του, κι ενώ κρυβόταν σε ένα ξενοδοχείο στο Χογκ Κογκ, αποκάλυψε στην βρετανική εφημερίδα Guardian και στην αμερικανική Washington Post ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας-NSA παρακολουθεί και καταγράφει τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες διεθνώς (emails, μεταφορά αρχείων και live chats στα Google, Facebook, Apple κι άλλες διαδικτυακές εταιρίες), επισήμως στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει τις… μεγατόνων αποκαλύψεις του, έχοντας εξασφαλίσει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood