Σκίτσο: Γιάννης Αντωνόπουλος

  Επί της ουσίας το δίλημμα Τραμπ-Χίλαρι ήταν πλαστό, καθώς το ποιος θα ηγείται δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία για τον μέσο εργάτη, καθώς και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για νίκες της οικονομικής ελίτ του 1%.

Η νίκη Τραμπ έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, όμως, καθώς σήμανε και την απόλυτη ταπείνωση των μεγάλων μιντιακών συγκροτημάτων που έκαναν εμφανή προπαγάνδα υπέρ της Χίλαρι, θεώρησαν a priori κάθε υποστηρικτή του Τραμπ ως αμόρφωτο, σεξιστή, ρατσιστή βλάκα (με άλλα λόγια αυτό που τόσο υποτιμητικά αποκαλούν «white trash»), ενώ κατάπιναν αμάσητη κάθε πολεμοχαρή δήλωση της Χίλαρι.

Αυτοί λοιπόν οι «αμόρφωτοι» που ένιωθαν ότι η ελίτ των μίντια και της διανόησης τούς περιφρονούσε, αντέδρασαν ψηφίζοντας έναν υποψήφιο που τους «έμοιαζε» και ας μην είχε καμία σχέση με τις λαϊκές μάζες. Αυτό που είναι θλιβερό είναι ότι αυτή η ψήφος αντίδρασης στη χειραγώγηση των μίντια και των φερεφώνων τους, είναι επίσης χειραγωγούμενη. Ο κόσμος δεν ψήφισε μια τρίτη εναλλακτική, αλλά ένα ακόμα μέλος του 1% που θα ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές ανισότητας και αδικίας. Αντέδρασε δηλαδή μέσα στα ανεκτά πλαίσια ενός πολιτικού κατεστημένου που τον ισοπεδώνει και τον εξευτελίζει.

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Τραμπ, γνώμη μου είναι ότι το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει πιο χαμηλούς τόνους από εκείνους της προεκλογικής εκστρατείας του. Όμως η ουσία είναι ότι ο μαύρος Αμερικανός, ο ξένος εργάτης, η φτωχή ανύπαντρη μητέρα από το γκέτο, μπορεί να είχαν την ψευδαίσθηση ότι μια κυβέρνηση της Χίλαρι δεν θα τους θεωρούσε αποβράσματα, όμως στην πραγματικότητα η αστυνομία θα συνέχιζε να σκοτώνει μαύρους και ο ξένος εργάτης ή η ανύπαντρη μητέρα θα παρέμεναν κακοπληρωμένοι.

Οι λευκοί εργάτες των βιομηχανικών περιοχών που έδωσαν τη νίκη στον Τραμπ, απλά δεν είχαν να χάσουν τίποτα, έβλεπαν κάθε μέρα το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει και λίγο νοιάζονταν για πολιτική ορθότητα. Και κάπως έτσι φτάσαμε σε αυτό που τόσο υποκριτικά τώρα αποκαλούν «εκλογή-σοκ». Αλήθεια, ποιος σοκαρίστηκε;

Από facebook.com.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood