Εκδόσεις: Πιρόγα
Έτος: 2008

  Αλλά τι είναι βασανιστική εκτέλεση; Είναι η τέχνη να παρατείνεται η αγωνία και το μαρτύριο του μελλοθάνατου, να διατηρείται στη ζωή όσο γίνεται περισσότερο ο κατάδικος και να πεθαίνει χιλιάδες φορές μέσα σε φριχτούς πόνους. Δεν φτάνει, ωστόσο, η μαρτυρική θανάτωση, πρέπει και να γνωστοποιηθεί με πανηγυρικό τρόπο, να μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του πλήθους. Χρειάζεται δηλαδή επισημότητα, μεγαλοπρέπεια, συνταρακτική σκηνοθεσία φρίκης και κυρίως πάνδημη λαϊκή συμμετοχή.

* * *

  Πολιτική πράξη η δημόσια βασανιστική θανάτωση πραγματοποιείται πάντοτε με στρατοκρατική σκηνοθεσία. Ένοπλοι φρουροί, κινήσεις ακριβείας, τύμπανα που κροτούν, γυμνά ξίφη, σημαίες, ιππικό, μια θεαματική επίδειξη ισχύος που υποβάλλει βαθιές ψυχολογικές διεργασίες. Δυναμικές και εύγλωττες υπομνήσεις που εκμηδενίζουν, παγώνουν, φιμώνουν, παραλύουν. Το μήνυμα της χαρόντειας αυτής τελετουργίας είναι πως δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από το φάσγανο της εξουσίας. Η μεγαλειώδης και απειλητική ένοπλη παρουσία αποκλείει κάθε διαμαρτυρία, αντίσταση ή απόπειρα για απελευθέρωση του μελλοθάνατου. Αποκλείει δηλαδή κάθε αντιεξουσιαστική εκδήλωση, κάθε μαζικό ξέσπασμα λαϊκής οργής. Αμφισβήτηση της δικαιοσύνης σημαίνει αμφισβήτηση του νόμου που ταυτίζεται με την εξουσία, με το πρόσωπο του ηγεμόνα. Και επισύρει πολυώδυνο θάνατο.

* * *

  Η διαχρονία των βασανιστηρίων και των μαρτυρικών θανατώσεων είναι ίσως η πιο πικρή διαπίστωση αυτής της ιστορικής αναδρομής. Από χιλιετία σε χιλιετία, από ήπειρο σε ήπειρο, από λαό σε λαό, από κοινωνία σε κοινωνία, από γενιά σε γενιά, ο βασανιστής, τέκνο προσφιλές της εξουσίας, της αδικίας, της εκμετάλλευσης, των καταπιέσεων, του αυταρχισμού και των πολέμων συνεχίζει το επαίσχυντο και ατιμωτικό έργο του. Άλλοτε στο φως της ημέρας - διατυμπανιζόμενα μηνύματα τρόμου - και άλλοτε στο σκότος και την εναγώνια μοναξιά των θυμάτων.

Μερικές φορές ο βασανισμός δέσμιου ανθρώπου από άνθρωπο εξουσιαστή, αποτυπώνεται ή διαφαίνεται ανάμεσα στις γραμμές της ιστορίας, απαθανατίζεται στα μνημεία, στα έργα τέχνης, στα θρησκευτικά κείμενα, στη μυθολογία, στον εγκόσμιο βίο και στον επουράνιο, στον Επάνω και στον Κάτω κόσμο. Βασανίζουν οι θεοί, βασανίζουν και οι δαίμονες. Στη γη, στον ουρανό και στον άδη, παντού βασανισμός πολύτροπος και θάνατος, με χίλια πρόσωπα, βία και οδύνη, κλαυθμός και βρυγμός των οδόντων.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood